Temel izolasyon firmaları

Bohçalama nedir, Nerelere yapılır, Nasıl Yapılır?

   Bina temelinin bitümlü veya PVC membran tabakası ile çepeçevre sarılarak topraktan betona gelebilecek suyu engellemek amacı ile yapılan sisteme bohçalama su yalıtımı denir.

Bohçalama su yalıtımı yönteminde öncelikle yalıtım tabakası hazırlanır ve bohçanın içine yapımızın temeli oturtulur. Bohçalama su izolasyonu binanın beton perdenin temeli ve bodrum perdelerini yeraltı sularının zararlı etkilerine karşı ve yeraltı suyu olmayan zeminlerde ise yer altında oluşabilecek sülfatların etkilerine karşı koruma amaçlı bohçalama su izolasyonu yapılır.

Temelde izolasyonu yapılmış binaların ömrü daha çok uzun olur. Yalıtım yapılan binalar su izolasyonu yapılmayan yapılara göre daha dayanıklıdır. Olabilecek depremlerde bohçalama nidasıyla su yalıtımı yapılmayan temeller suyun topraktaki nemin zararlı etkilerinden zayıflayarak beton temelimiz depremin şiddeti ile zarar görür üzerindeki yükü taşıyamaz yapımız yok olur.

Bohçalama yapılacak olan sağlam zemin elde edilmelidir. Hazırladığımız zemin düzgün yüzeyli grobeton katmanıdır.Temelde izolasyonu için grobeton üzerine polyester keçe taşıyıcılı Membran en az iki kat üç veya dört milimetre kalınlığında yapıştırılır. Temel bohçalama uygulamalarında grobeton üzerine membran altına astar gerekmez.

Bohçalamada uygulama membranlar enlemesine 10 cm, boylamasına ise 15 cm birbiri üzerine bindirilerek ve şalümo ile eritilerek yapıştırılır. Birinci uygulama membranların ek yerlerinden birbirine yapıştırılması yeterli. İkinci kat uygulamada yana doğru 50 cm ve boyuna 5 metre şaşırtma yapılarak yapıştırılmalı. Birinci uygulama ve ikinci uygulama enine boyuna şeklinde dik açı ile şaşırtarak uygulanmaz. Bohçalamanın ikinci kat uygulamasında noktasal yapıştırma olmaz membranlar ilk kat uygulamaya tamamen yapıştırılmalıdır.

Zemine grobeton üzerine yaptığımız yalıtım tabakasının perde yalıtımı ile birleştirilebilmesi pay bırakılması gerekmektedir yaklaşık kenarlarda 1 metre gibi fazlalık bırakılır. Betonarme Perdelerin yalıtımında aynı veya farklı yalıtım uygulanabilir. Bohçalama nidasıyla membran kullanılabilir, Beton perdelerde çimento esaslı betonun içine sirayet ederek betonu suya karşı kilitleyen ve perde üzerinde bir tabaka oluşturur bu tip uygulamada kesin çözümdür. Ancak polyester keçe takviyeli likit membran uygulanması daha pratik ve sağlıklı bir uygulamadır.

Temel bohçalama uygulama sonrasında yalıtım membranı korumak için en az 100g/m² ağırlığında geotekstil keçe ile yalıtım tabakasının korunması gerekmektedir.